Δημιουργικοί τρόποι για να προσθέσετε το Χριστουγεννιάτικο πνεύμα στα κοινωνικά σας μέσα

Οι αγορές κατά τη διάρκεια των διακοπών δεν αποτελούν πλέον μαραθώνιο - είναι κάτι που συμβαίνει στιγμιαία.

 

Αντί να επισκέπτονται διαφορετικά εμπορικά κέντρα και να αναζητούν τις καλύτερες προσφορές, οι αγοραστές στρέφονται προς τα κινητά τους τηλέφωνα για εκατοντάδες ευκαιρίες που συμβαίνουν κάθε μέρα κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.

Το 2014 περίπου το 90% των πωλήσεων στη διάρκεια των διακοπών πραγματοποιήθηκε στα καταστήματα, αλλά το 56% επηρεάστηκε από τα κινητά. Σύμφωνα με το “Crowdtap”, περίπου το 64% των αγοραστών πηγαίνουν στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης για να βρουν έμπνευση για αγορές, με το Facebook να επηρεάζει τις αγορές δώρων σε ποσοστό 59%. Το Pinterest και το Facebook θεωρούνται οι καλύτερες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης για έμπνευση, ενώ το 55% των αγοραστών συνεχίζει την έρευνα σε ιστολόγια (blogs).

Τέτοιες τάσεις αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται το 2015, οπότε είναι όλο και πιο σημαντικό για κάθε επιχείρηση να είναι παρούσα στο σημείο που επηρεάζει, οδηγεί στην ανακάλυψη και τελικά βελτιώνει τις πωλήσεις.

Σε περίπτωση που δεν έχετε προετοιμάσει τα κοινωνικά σας μέσα για να τραβήξετε την προσοχή των πελατών σας και να δημιουργήσετε το Χριστουγεννιάτικο κλίμα, ήρθε η ώρα να χρησιμοποιήσετε αυτές τις 8 συμβουλές που θα κάνουν τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης σας γιορτινά και ευχάριστα κατά τη διάρκεια των διακοπών.

 

1. Αναναιώστε το εξώφυλλο και το προφίλ σας στα κοινωνικά σας μέσα

Η φωτογραφία του εξωφύλλου σας πρέπει πάντα να αντιπροσωπεύει πρωτίστως τις αξίες και την προσωπικότητα της εμπορικής σας ταυτότητας, αλλά εάν θέλετε να μεταφέρετε το ακροατήριό σας στο πνεύμα της εποχής, πρέπει να το αλλάξετε ώστε να αντικατοπτρίζει την περίοδο των διακοπών. Οι άνθρωποι κάνουν περιήγηση στα κοινωνικά μέσα περισσότερο από το συνηθισμένο, ώστε τα ανανεωμένα  εξώφυλλα στα προφίλ σας θα τους παρακινήσουν να ελέγξουν τα κοινωνικά σας μέσα και να αναζητήσουν ειδικές προσφορές ή ιδέες για δώρα.

Για να ξεκινήσετε, δοκιμάστε να απεικονίσετε την εικόνα του εξώφυλλου ως διαφημιστικό και αναρωτηθείτε ποιες πληροφορίες θέλετε να προωθήσετε κατά την περίοδο των διακοπών. Ίσως έχετε κάποια ειδικά προϊόντα διακοπών που θέλετε να παρουσιάσετε ή κάποιες ειδικές προσφορές διακοπών που θα ήθελαν οι οπαδοί σας; Ενημερώστε το κοινό σας με ένα απλό και αποτελεσματικό σχεδιασμό που αποτελείται από ένα έντονο χρώμα φόντου και παιχνιδιάρικο συνδυασμό γραμματοσειρών (serif και sans serif).

Ακόμη και αν η επιχείρησή σας δεν μπορεί να προσφέρει ειδικές εκπτώσεις διακοπών, μπορείτε να δημοσιεύσετε μια εικόνα των διακοσμήσεων του γραφείου σας και να την τοποθετήσετε κομψά με το λογότυπό σας, για να δώσετε ένα καλωσόρισμα και εορταστική ατμόσφαιρα στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης σας.

 

T_Jeff01
 
 

Σύμφωνα με την έρευνα, κάθε άτομο έχει κατά μέσο όρο 5 λογαριασμούς κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, αλλά χρησιμοποιεί ενεργά τρία, έτσι δεν σταματούν σε μια μόνο πλατφόρμα κοινωνικών μέσων. Μεταφορτώστε παρόμοιες εικόνες κάλυψης με θέμα τις διακοπές σε όλους τους άλλους λογαριασμούς κοινωνικών μέσων σας για να δημιουργήσετε συνέπεια και να επιτρέψετε στους επισκέπτες να βρίσκουν και να αναγνωρίζουν εύκολα την εμπορική σας ταυτότητα στο προτιμώμενο δίκτυο κοινωνικών μέσων.

 

T_Jeff02
 
 

Με παρόμοιο τρόπο θα πρέπει να αλλάζετε την εικόνα του προφίλ σας και να κάνετε τους ανθρώπους να σκέφτονται τα Χριστούγεννα κάθε φορά που βλέπουν τις ενημερώσεις σας στο Newsfeed. Εάν δεν μπορείτε να προσθέσετε ένα χριστουγεννιάτικο καπέλο, ένα σύμβολο γκι ή κάποια άλλα σημάδια διακοπών στο λογότυπό σας, μπορείτε πάντα να χρησιμοποιήσετε χριστουγεννιάτικα σήματα που σχετίζονται με εορτασμούς και να τα τοποθετήσετε κάτω από το λογότυπό σας. Επιλέξτε περισσότερα γενικά hashtag, όπως # Wishlist2015 ή # Christmas2015, ή δημιουργήστε το δικό σας hashtag ως μέρος της εκστρατείας μάρκετινγκ των διακοπών, όπως κάνει η “Sears” εδώ και πολλά χρόνια.

Αυτό θα συνδέσει όλους τους λογαριασμούς κοινωνικών μέσων σας και θα βοηθήσει τους αγοραστές που χρησιμοποιούν το Twitter ή το Instagram για να διερευνήσουν την προσφορά σας με περισσότερες λεπτομέρειες.

 

T_Jeff03
 

2. Δημιουργήστε μια ευχάριστη προσφορά Χριστουγέννων

Τα Χριστούγεννα είναι μια από τις μεγαλύτερες εποχές αγορών του έτους κατά την οποία οι περισσότεροι έμποροι λιανικής πώλησης κερδίζουν μέχρι και το 20% των ετήσιων εσόδων τους, γι 'αυτό και πρέπει να καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια να προσελκυστούν οι αγοραστές για να επιλέξουν μία συγκεκριμένη εμπορική ταυτότητα.

Τα μηνύματα όπως: μόνο μια μέρα, περιορισμένες πωλήσεις ποσότητας, buy-one-get-one δωρεάν, ειδικές εκπτώσεις ή κουπόνια διακοπών είναι από τις πιο συχνές προσφορές που έχουν χρησιμοποιηθεί. Για να προσελκύσετε την προσοχή στο μήνυμα, βεβαιωθείτε ότι έχετε τοποθετήσει κείμενο σε φόντο που δεν θα επηρεάζει την προσοχή τους. Εφαρμόστε την αρχή της ιεραρχίας και δώστε μεγαλύτερο μέγεθος στη γραμματοσειρά για τα πιο σημαντικά κομμάτια των πληροφοριών, όπως η τιμή έκπτωσης.

 

T_Jeff04
 

Μια από τις πιο δημοφιλείς περιόδους διακοπών για ψώνια τον Δεκέμβριο είναι επίσης η Ημέρα Δωρεάν Αποστολής (φέτος είναι η 18η Δεκεμβρίου) όταν οι επιχειρήσεις προσφέρουν δωρεάν αποστολή και εγγυώνται ότι όλες οι παραγγελίες που θα γίνουν εκείνη την ημέρα θα παραδοθούν μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων.

Η προσφορά δωρεάν αποστολής είναι το πιο επιτυχημένο κίνητρο πρόσληψης του Amazon και επίσης ένας από τους πρώτους λόγους που θα επηρεάσει τους ανθρώπους να ολοκληρώσουν μια αγορά σε ένα site κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια της περιόδου των διακοπών. Εάν είναι δυνατόν, χρησιμοποιήστε την ημέρα δωρεάν αποστολής ως το τέλειο κίνητρο για να κάνετε τους ανθρώπους να αγοράζουν από εσάς και να σχεδιάσετε μια κοινωνική αναμετάδοση μέσων που θα τοποθετήσει αυτές τις πληροφορίες στο επίκεντρο της προσοχής με κλασική και δυναμική γραμματοσειρά, όπως την “Chunk Five”.

 

T_Jeff05
 

Ένας άλλος τρόπος για να δοθεί κίνητρο σε μια αγορά είναι να έχετε χρονικά δεσμευμένες προσφορές που θα δημιουργήσουν την αίσθηση της τέλειας ευκαιρίας και θα εμπνεύσουν τους πελάτες να κινηθούν άμεσα ή να χάσουν μια τόσο συμφέρουσα αγορά. Ενισχύστε το σχέδιό σας με νιφάδες χιονιού, τόξα, έλκηθρα και άλλα αυτοκόλλητα που μπορείτε να βρείτε στα προ-σχεδιασμένα πρότυπα Χριστουγέννων του “Creator”.

 

T_Jeff06
 
 
T_Jeff06_02

 

3. Μοιραστείτε τη χαρά των Χριστουγέννων

Τα κοινωνικά μέσα πρέπει να είναι κοινωνικά, οπότε χρησιμοποιήστε την περίοδο των διακοπών για να δώσετε στις δημοσιεύσεις σας κάποια εορταστική ατμόσφαιρα. Θα κάνετε τους ανθρώπους να ενθουσιαστούν όχι μόνο λόγω της εποχής, αλλά και με την εμπορική σας ταυτότητα!

Μπορείτε να ξεκινήσετε δημιουργώντας αναρτήσεις που ζητούν από τους ανθρώπους ποια είναι η πιο αξέχαστη στιγμή των Χριστουγέννων τους, τα αγαπημένα φαγητά διακοπών, το καλύτερο μέρος των Χριστουγέννων: το άνοιγμα των δώρα.

 

T_Jeff07
 

Αν είστε σε μια επιχείρηση που μπορεί να επωφεληθεί από θέσεις συνταγών, δεν πρέπει να χάσετε την ευκαιρία να μιλήσετε για τρόφιμα κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου. Μοιραστείτε τις συνταγές ή τις συμβουλές μαγειρικής, ζητήστε από το κοινό σας να μοιραστεί τη δική του ή να δημοσιεύσει μια κριτική μόλις ακολουθήσει την συνταγή σας.

Οι άνθρωποι αγαπούν επίσης "VS" ερωτήσεις, έτσι μπορείτε να τους ρωτήσετε τι προτιμούν να τρώνε ή να πίνουν κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Ό, τι κι αν επιλέξετε να γράψετε, βεβαιωθείτε ότι το κείμενό σας δεν εισβάλλει στην εικόνα. Χρησιμοποιήστε τα σχήματα φόντου ως κάτοχο κειμένου ώστε η συνταγή να είναι εύκολη στην ανάγνωση και να πειραματιστείτε με αστείες και εορταστικές γραμματοσειρές όπως την Animatic ή την Toscuchet CM, καθώς θα αποτυπώσουν τέλεια τη χαλαρή ατμόσφαιρα της εποχής.

 

T_Jeff08

 

Οι συμβουλές και τα κόλπα σας μπορούν να υπερβούν τις ιδέες μαγειρικής. Μπορείτε να βοηθήσετε το ακροατήριό σας να μάθει πώς να διακοσμήσει το σπίτι του, να επιλέξει το καλύτερο δώρο ή να τυλίξει τέλεια τα δώρα του.

Η συνομιλία σε οποιοδήποτε από αυτά τα θέματα θα σας κάνει να φανείτε γνώστης και να σας φέρει πιο κοντά στους αγοραστές.

Οι άνθρωποι τείνουν να θυμούνται τις πληροφορίες που ομαδοποιούνται έτσι ώστε αν θέλετε να πάρετε το μήνυμά σας σε όλη την επιλογή τρία κύρια σημεία και να τα σχεδιάσετε σαν λίστες. Θα σας βοηθήσει να επικοινωνήσετε τις πληροφορίες χωρίς να κάνετε το σχέδιό σας περίπλοκο ή κουραστικό.

 

T_Jeff09

 

4. Πραγματοποιείστε μία ευχή του κοινού σας

Ένας κλασικός τρόπος για να ενθαρρύνετε την αλληλεπίδραση είναι να οργανώσετε ένα παιχνίδι βραβείων στη σελίδα του προφίλ σας ή μέσω εφαρμογών. Τα δώρα πολλαπλών ημερών, στα οποία δίνετε βραβεία κάθημερινά για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο (όπως οι "12 ημέρες των Χριστουγέννων") έχουν το καλύτερο ποσοστό συμμετοχής επειδή κάνουν τους ακόλουθους σας να επιστρέφουν ξανά και ξανά. Ο μηχανισμός του παιχνιδιού με βραβεία θα μπορούσε να είναι τόσο απλός όσο ο καθορισμός ενός κουίζ με θέματα σχετικά με τις διακοπές ή η πρόσκληση του ακροατηρίου σας να μοιράζεται φωτογραφίες φορώντας τα χειρότερα πουλόβερ των Χριστουγέννων.

Κρατήστε τη συνομιλία ζωντανή, μοιράζοντας θέσεις με λεπτομερείς πληροφορίες για τα βραβεία, μετρώντας τις ημέρες έως το τέλος του διαγωνισμού ή ανακοινώνοντας τους νικητές μέσω μιας ειδικά σχεδιασμένης πλατφόρμας. Χρησιμοποιήστε συνεχείς εικόνες και γραμματοσειρές σε όλα τα διαφημιστικά σας υλικά, καθώς αυτό θα αυξήσει την ανάκληση μάρκας και θα βοηθήσει το κοινό σας να διαφοροποιήσει τις θέσεις προώθησης από άλλους. Προσθέστε κάποιο πνεύμα διακοπών στο σχεδιασμό σας τοποθετώντας αντίγραφο σε διαφορετικά σχήματα φόντου που εμπνέονται από τις διακοπές που μπορείτε να βρείτε στα προ-κατασκευασμένα πρότυπα Χριστουγέννων του “Content Creator”.

Σε περίπτωση που χρειαστεί να ενισχύσετε την εμπορική σας ταυτότητα, σας προτείνουμε να τοποθετήσετε το λογότυπό σας στη γωνία της φωτογραφίας έτσι ώστε να μπορεί να κάνει μια ήσυχη αλλά συνεπή δήλωση χωρίς να είναι αποσπασματική ή υπερβολική.

 

T_Jeff10

 

5. Ξεκινήστε την εορταστική περίοδο με ένα γεγονός

Αν θέλετε η πρόσκληση σας για εκδήλωση να παρατηρηθεί στο newsfeed ή στο inbox, δώστε στο σχεδιασμό σας ένα επιπλέον λάκτισμα με δημιουργικά εικονίδια, διακοσμητικά σχήματα και ισχυρά χρώματα που συμβολίζουν τη σεζόν. Χρησιμοποιήστε γραμματοσειρές εμπνευσμένες από τις διακοπές όπως την “Titan One” για τον τίτλο και επιλέξτε απλά γράμματα sans-serif, όπως το “Bebas”, για το κυρίως κείμενο που περιέχει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την ώρα και τη θέση του συμβάντος.

 

T_Jeff11

 

 

6. Τονίστε τη μαγεία της προσφοράς

Η περίοδος των διακοπών είναι η κατάλληλη στιγμή για να θυμηθούμε ότι πρέπει να βοηθάμε τους συνανθρώπους μας περισσότερο, ώστε να μοιράζεστε αυτή τη σκέψη και τις προσπάθειές σας με το ακροατήριό σας. Προετοιμάστε ένα ειδικό ηλεκτρονικό eBook διακοπών και ενθαρρύνετε τις λήψεις, λέγοντας ότι θα προσφέρετε 100 δολάρια για κάθε 100 λήψεις. Ή δημιουργήστε ένα ειδικό hashtag και υποσχεθείτε ότι θα δώσετε 1 δολάριο για κάθε κοινόχρηστο tweet που περιέχει αυτά τα hashtags.

Για έμπνευση, ρίξτε μια ματιά στην καμπάνια #MacysBelieve hashtag που καλεί τα παιδιά να στείλουν τις επιστολές τους στον Άγιο Βασίλη στα καταστήματα της Macy. Για κάθε επιστολή που έλαβε η Macy's δωρίζει ένα δολάριο στο Ίδρυμα Make-A-Wish. Το 2013 η καμπάνια των hashtag κατέληξε να αυξηθεί στα 2 εκατομμύρια δολάρια!

Κατά το σχεδιασμό των δημοσιεύσεών σας, χρησιμοποιήστε μια φωτογραφία των ατόμων που θα λάβουν τη βοήθεια, καθώς αυτό θα έχει το ισχυρότερο αντίκτυπο στο κοινό σας. Για καλύτερη ευκρίνεια τοποθετήστε ένα διαφανές στρώμα πάνω στη φωτογραφία σας και αντιγράψτε το χρώμα των γραμμάτων με το χρώμα του φόντου. Χρησιμοποιήστε έως και 2 γραμματοσειρές και παίξτε με το μέγεθος και το βάρος τους.

 

T_Jeff12

 

7. Φωνάξτε το δυνατά σε όλους

Η προσέγγιση των δυνητικών πελατών σημαίνει να τους εκθέσετε σε αυτό που η μάρκα σας έχει να προσφέρει αυτή τη σεζόν. Ο μόνος εγγυημένος τρόπος που μπορείτε να επιτύχετε κάτι τέτοιο, είναι να ενισχύσετε τα σημαντικά μηνύματα μάρκετινγκ μέσω διαφημίσεων κοινωνικών μέσων ή διαδικτυακών banner.

Σε περίπτωση που αποφασίσετε σχετικά με τις διαφημίσεις Facebook θυμηθείτε να αποφύγετε τα μπλε και λευκά χρώματα που μπορούν να συνδυαστούν με το φόντο και βεβαιωθείτε ότι το κείμενό σας καλύπτει το πολύ 20% της εικόνας.

Τα διαδικτυακά banner, από την άλλη πλευρά, δεν έχουν κανόνα σχετικά με το μέγεθος του αντιγράφου, αλλά είναι σημαντικό να δημιουργήσετε εμπιστοσύνη με το λογότυπό σας και να το τοποθετήσετε στο επάνω ή το κάτω μέρος της διαφήμισης, ανάλογα με την τοποθέτηση του αντιγράφου. Μην ξεχάσετε να ενημερώσετε τον θεατή για το τι θέλετε να κάνουν (αγοράστε, ακολουθήστε, κατεβάστε) με σαφή εντολή ή πρόσκληση για δράση.

Κατά την επιλογή της εικόνας banner θυμηθείτε ότι δεν πρέπει να είναι όλα σχετικά με χριστουγεννιάτικα δέντρα, πράσινο-κόκκινο διακοσμήσεις ή δώρα Χριστουγέννων. Προσπαθήστε να σκεφτείτε το ακροατήριό σας. Για παράδειγμα, αν πουλάτε ρούχα, επικεντρώστε τη διαφήμιση στην εποχή του πάρτι και προωθήστε την προσφορά σας σε όσους αναζητούν νέες ενδυμασίες για μία τέτοια περίσταση.

 

T_Jeff13

 

 

8. Ευχές για ευχάριστες γιορτές

Αν μπείτε στον πειρασμό να σκεφτείτε ότι η Ημέρα των Χριστουγέννων είναι μια καλή στιγμή για να αφήσετε τους λογαριασμούς των κοινωνικών μέσων σας να ξεκουραστούν, σκεφτείτε το ξανά. Το κοινό σας θα συνδεθεί με τα προφίλ του, για να ανταλλάξει ευχές με την οικογένεια και τους φίλους, γι 'αυτό είναι μια ιδανική ευκαιρία για εσάς να στείλετε ένα μήνυμα λέγοντάς τους "Καλά Χριστούγεννα" από την επιχείρησή σας.

Βρείτε μια εικόνα που έχει κάποια διακόσμηση διακοπών, αλλά και λίγο χώρο για να τοποθετήσετε το κείμενό σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα γνωστά πράσινα και κόκκινα χρώματα των Χριστουγέννων ή να προσθέσετε ένα άγγιγμα χρυσού με ασήμι για ένα πιο εορταστικό συναίσθημα. Γράψτε το αντίγραφό σας με δύο γραμματοσειρές που θα βοηθήσουν την καλύτερη μετάδοσή του. Γραμματοσειρές όπως η Sign Painter ή η Wisdom Script θα προσθέσουν στο μήνυμα σας κινούμενες και προσωπικές σημειώσεις, ενώ οι γραμματοσειρές sans serif όπως Selena ή Linear θα τις κρατήσουν ισχυρές αλλά και φιλικές.

 

>T_Jeff14
 

Τα καλύτερα νέα σχετικά με τη χρήση εφαρμογών όπως το Content Creator είναι ότι δεν χρειάζεται να τραβήξετε τον εαυτό σας μακριά από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι για να δημοσιεύσετε την αγγελία σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την επιλογή προγραμματισμού στην εφαρμογή και να προγραμματίσετε την ανάρτησή σας εκ των προτέρων, έτσι ώστε οι ακόλουθοι σας να μπορούν να το ελέγξουν στο ενδιάμεσο των διακοπών τους.

Στο τέλος, μην ξεχάσετε να επωφεληθείτε από την εποχή μετά τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές, όταν οι πραγματικές πωλήσεις και εκπτώσεις ξεκινούν. Παίξτε με φωτεινά χρώματα και πλαισιώστε τη θέση σας για να εστιάσετε την προσοχή στην υπέροχη προσφορά σας.

 

T_Jeff15
 

Για περισσότερη έμπνευση και ιδέες για το πώς να σχεδιάσετε μια τέλεια ανάρτηση διακοπών, φροντίστε να ελέγξετε την εφαρμογή “Content Creator” (https://contentcreatorapp.com) και τις ειδικά προ-κατασκευασμένες φόρμες Χριστουγέννων που θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε εξαιρετικά σχέδια μέσα σε λίγα λεπτά.

Και τώρα, η σκηνή είναι δική σας...

[ via www.jeffbullas.com ]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ