Τα “Do and Don’ts” στο χώρο εργασίας για το “Secret Santa” (Ανταλλαγή Δώρων)

Είναι μια δημοφιλής παράδοση Χριστουγέννων που επικρατεί σε γραφεία σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά ενώ το "Secret Santa" (ανταλλαγή δώρων) μπορεί να είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος να εμπλακεί η ομάδα σας και να αναπτερωθεί το ηθικό  της κατά την περίοδο των διακοπών, μπορεί να δημιουργήσει περισσότερο άγχος αν δεν γίνει σωστά.

Η σύγχρονη προπονητής της εθιμοτυπίας Maggie Oldham δίνει κάποιες συμβουλές για να εξασφαλίσει ότι το “Secret Santa” θα αποφέρει χαμόγελα στον εργασιακό σας χώρο παρά δάκρυα.

 

Do: Συμμετέχετε

Ακόμα κι αν αισθάνεστε σαν τον Άγιο Βασίλη αυτήν την εορταστική περίοδο, η ανύπαρκτη συμμετοχή σας μπορεί να σας κάνει να φανείτε ως κάποιος που δεν είναι πραγματικός παίκτης ομάδας. Θυμηθείτε, σκοπός του “Secret Santa” είναι να συμβάλει στην προώθηση της ομαδικής εργασίας και να ενισχύσει το ηθικό των εργαζομένων. "Αν είναι μέσα στον προϋπολογισμό σας, θα συνιστούσα να το κάνετε επειδή δείχνει την προθυμία σας να συμμετάσχετε σε μια ομαδική δραστηριότητα", αναφέρει η Oldham.

 

Don’t: Αναγκασμός συμμετοχής

Το “Secret Santa” πρέπει να είναι εθελοντικό. Να έχετε επίγνωση ότι κάποιοι άνθρωποι μπορεί να μην έχουν υπολογίσει τα επιπλέον δώρα στον προϋπολογισμό των διακοπών τους ή να μην θέλουν να συμμετάσχουν για θρησκευτικούς λόγους.

 

Do: Προκαθωρισμένο όριο τιμής

Λάβετε υπόψη ότι οι άνθρωποι έχουν προϋπολογισμό διακοπών και μπορεί να μην έχουν υπολογισμένα τα δώρα γραφείου. Η Oldham συνιστά ένα όριο τιμής $ 25. "Δεν είναι πάρα πολύ μικρό, όπου απλά παίρνετε κάποιον ένα μέτριο δώρο και δεν είναι πολύ μεγάλο όπου μπορεί να βγάλει κάποιον εκτός προϋπολογισμού", λέει η Oldham.

 

Don’t: Μην το παρακάνετε

Σε κανέναν δεν αρέσει να κάνει επίδειξη, ειδικά όταν πρόκειται για το “Secret Santa”. Ενώ μπορεί να νομίζετε ότι το όριο των τιμών είναι πολύ χαμηλό, αγοράζοντας κάτι που είναι σαφώς πάνω από το όριο το μόνο που θα καταφέρει είναι να προκαλέσει τη δυσαρέσκεια των υπολοίπων. Εάν ο παραλήπτης είναι στενός σας φίλος και θέλετε να του αγοράσετε κάτι πιο ακριβό, μπορείτε πάντα να τους πάρετε κάτι άλλο, αλλά να παραμείνετε στο όριο των τιμών για το σκοπό του “Secret Santa”. Αναφερόμενοι όμως σε αυτό, δεν πρέπει να πάρετε κάτι που θα είναι πολύ φθηνό. Αγοράζοντας ένα δώρο 5 δολαρίων, όταν το όριο τιμής είναι 25 δολάρια, θα κερδίσετε το παρατσούκλι Scrooge στο χώρο του γραφείου.

 

Do: Μάθετε περισσότερα για τον παραλήπτη σας

Για τα μεγάλα γραφεία, όπου οι δωρητές δώρων και οι δέκτες μπορεί να μην γνωρίζουν ο ένας τον άλλον, η Oldham συστήνει στους διοργανωτές να συντάξουν ένα μικρό ερωτηματολόγιο που ταιριάζει σε μια κάρτα ευρετηρίου για να βοηθήσει τους δωρητές δώρων να γνωρίσουν τους δέκτες τους. Ερωτήσεις όπως τα αγαπημένα σας χόμπι, η αγαπημένη κουζίνα ή οι αγαπημένες σας διακοπές μπορούν να βοηθήσουν τους δωρητές δώρων να πάρουν κάτι που γνωρίζουν ότι ο δέκτης τους θα απολαύσει.

 

Don’t: Αποφύγετε τα προσωπικά δώρα

Αποφύγετε τα προσωπικά αντικείμενα όπως το άρωμα που μπορεί να θεωρηθεί ρομαντικό, ειδικά εάν δίνεται από άνδρες σε γυναίκες συναδέλφους. "Οτιδήποτε αγοράζετε για τον δικό σας σύντροφο πρέπει να αποφεύγετε", λέει η Oldham. Αν και είναι Χριστούγεννα, λέει η Oldham πρέπει να μείνει μακριά από θρησκευτικά αντικείμενα. "Εκτός αν εργάζεστε για Χριστιανικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό, αλλιώς δεν θα δώσετε σε κάποιον ένα σετ Γέννησης ή ένα σταυρό", λέει.

 

Do: Επικεντρωθείτε σε πιο γενικά δώρα

"Αυτά τα δώρα πιθανότατα να ανοιχτούν στο γραφείο και δεν θέλετε να σηκώσετε τα φρύδια ή να κάνετε το άτομο να αισθανθεί άβολα", λέει η Oldham. Αποφύγετε τα ρούχα καθώς οι άνθρωποι μπορεί να είναι ευαίσθητοι για τους άλλους στο γραφείο γνωρίζοντας το μέγεθός τους, ή χειρότερα, εάν ο δωρητής δώρων μαντέψει το ανακριβές μέγεθος. Τα ενδύματα ενός μεγέθους, από την άλλη πλευρά, όπως γάντια ή κασκόλ, είναι από τις καλύτερες ιδέες για δώρα. Άλλα γενικά δώρα, όπως ένα κερί ή ένα πλαίσιο εικόνων, είναι επίσης κατάλληλα δώρα για το “Secret Santa” στον χώρο του γραφείου.

 

Do: Ευχαριστείστε τον δωρητή του δώρου

Ακόμα κι αν δεν σας αρέσει το δώρο, θα πρέπει να δείξετε την εκτίμησή σας για τη χειρονομία και να ευχαριστήσετε τον “Άγιο Βασίλη” σας. "Αυτό το άτομο βγήκε από το πρόγραμμά του για  να σας αγοράσει κάτι που πίστευε ότι θα θέλατε", λέει η Oldham. Θυμηθείτε ότι η ανταλλαγή δώρων “Secret Santa” είναι μεταξύ συναδέλφων που μπορεί να μην γνωρίζουν το γούστο σας, οπότε δεν θα πρέπει να υπάρχει η προσδοκία ότι το δώρο θα είναι ακριβώς αυτό που θέλατε. "Δεν είναι ο καλύτερος φίλος ή ο σύζυγός σας, έτσι δεν σας γνωρίζουν τόσο καλά", συμπληρώνει η Oldham.

 

Don’t: Αποφύγετε τους ψυθίρους με συνάδελφό για το πόσο μισείτε το δώρο σας

Θυμηθείτε ότι τα κουτσομπολιά του γραφείου μπορεί να εξαπλωθούν σαν πυρκαγιά. Δεν θα επιθυμούσατε τα λόγια σας να φτάσουν στα αυτιά του δωρητή σας για το πόσο δεν σας άρεσε το δώρο σας. Θυμηθείτε, το “Secret Santa” υποτίθεται ότι είναι μια διασκεδαστική δραστηριότητα. "Δεν έχει σημασία το δώρο και πόσο σας αρέσει, πρόκειται για την ίδια την πράξη", λέει η Oldham.

 

[via Entrepreneur]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ